Over Ilona Matla

Ik ben Ilona

Ik ben ECHA-hoogbegaafdheidsspecialist, volgde de opleiding voor kinder- en jongerencoach en heb inmiddels alweer jaren mijn eigen praktijk. Met plezier! Naast die praktijk werk ik als leerkracht in het voltijds hoogbegaafden onderwijs. Soms heb je het gevoel dat eerdere ervaringen uit je loopbaan op zijn plaats vallen. Ik ervaar dat zo met mijn rollen als medewerker en trainer bij de KinderTelefoon, als reken- en leesspecialist, als yogadocent. Het helpt mij om samen 'achter' het gedrag te kijken. Om snel tot de kern te komen.

Ik ontmoet gevoelige kinderen, talige kinderen, briljante kinderen, bijdehante kinderen, stille kinderen, eigenwijze kinderen, brutale kinderen. Kortom, de meest uiteenlopende leerlingen, met allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing en achtergrond.

Wat ze bindt, is dat ze supersnel en anders kunnen denken. Zodat ze al jong leren schaken, of Chinees leren spreken. Maar ook, dat ze regelmatig tegen faalangst aanlopen. Of frustratie. Tegen gebrek aan planning of aan concentratie. Of hun eigen onnavolgbare leerstrategieën. Vaak gekenmerkt door overmatig perfectionisme, met als gevolg een ongegeneerde afkeur voor teamwerk.

Herkenbaar?
Het confronteert ze met hun eigen, unieke uitdagingen, die ik graag met ze aanga. Dwars door alle frustratie heen. Want alleen zo krijgen ze de instrumenten in handen waarmee ze hun zwakke kanten accepteren en versterken, en ruim baan maken voor de sterke.

Want die sterke kanten, die moeten we vieren. Als het even kan, elke dag. Hoera! voor het hoogbegaafde kind.