Voor ouders
Een hele puzzel
Een heel hoog IQ is niet altijd fijn. Zeker als kind kun je je behoorlijk anders voelen. En dat is op school precies wat je nu net niet wilt.
Ook praktisch kan een hoog IQ flink in de weg zitten. Ben je aan het begin van de basisschool nog de beste van de klas, kom je daarna opeens in de knoop. Want met grotere sommen werken je zelfbedachte, slimme rekenstrategietjes niet meer. En op de middelbare school vraagt de hoeveelheid lesstof ook domweg om stampen en plannen.
En soms moet je iets juist helemaal uitwerken en opdrachten inleveren zoals de school dat wil.
Ja maar dát is verwarrend!
School wordt een worsteling
Waar het je vroeger misschien wel kwam aanwaaien, moet je nu huiswerk maken. Opeens moet je leren, stampen, plannen, organiseren – help! Zodra je in de puberteit komt, duiken de vragen over wie je zelf bent (en is dat eigenlijk wel goed genoeg?) ook nog eens op.
Buikpijn, zenuwen, ontploffen of juist teruggetrokken en stil zijn … het rotgevoel uit zich op verschillende manieren. Dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan.
Weer contact
Elk kind kan met plezier naar school. Maar dan moeten we wel eerst het vertrouwen, dat het kind in zichzelf verloor, herstellen. En laat je niet foppen: ook een kind dat stronteigenwijs álles beter lijkt te weten, is van binnen vaak op drift.
Wat werkt?
Elk kind en elke blokkade is natuurlijk anders. Dus de aanpak is altijd maatwerk. Psycho-educatie bijvoorbeeld, kan al rust, overzicht en inzicht geven – belangrijke voorwaarden om tot leren te komen. Hoe werkt mijn brein nou eigenlijk en wanneer werkt het níet? Waarom snap ik simpele dingen niet? Hoe kan ik omgaan met wrijving? Ook het oefenen met nieuwe leerstrategieën bouwt je zelfvertrouwen verder op.
Afhankelijk van waar een kind zich bevindt in het proces, maken we een plan op maat. Als het niveau niet helemaal duidelijk is, gaan we van start met een didactisch onderzoek.